Monday, August 6, 2007

daging masak lemak cili padi

teringat saya pada suatu pagi Abu Mus'ab mengajak saya untuk bersama keluar ke pasar. "hari ni ayah nak ajaq hang masak sket". saya pun ikut serta bersama Abu Musa'b. memang dari dulu lagi saya akan ikut Abi ke pasar, cuma dulunya hanya sekadar tukang angkat barang dan driver, namun pengalaman pulang dari luar negara membuatkan saya ingin mempelajari segala aspek kehidupan untuk mematangkan diri......kali ini, memasak (tak salahkan kalo laki nak belajar memasak)

tibanya di pasar permatang pauh, saya terus mengikut Abi dari belakang, adakalanya berjalan di sebelahnya, sambil menanyakan Abi apakah itu dan ini, apa gunanya, kenapa buat macam tu....rasa macam budak kecil yang baru nak mengenal dunia.

Abi pun membeli bahan-bahan untuk masak, beli yang original.....kunyit, cili padi, cili hidup, serai, halia bawang putih, merah, besar dan lain-lain. tak main la serbuk kunyit adabi ataupun serbuk cili babas. ajinomoto dan sekutunya, out of the list. setelah membeli barang keperluan kami pun pulang ke rumah, meninggalkan mereka yang masih berjuang di medan rezeki mereka....sungguh perit.

sampainya di rumah, kami terus membuat persiapan untuk memasak. menunya banyak, tapi mungkin saya fokuskan 'daging masak lemak cili padi'.

pertama sekali, potong daging mengikut saiz dan bilangan yang diinginkan. kemudian direbus dan diletakkan sedikit halia untuk menghilangkan bau. air jangan terlalu banyak.

sementara itu, kupaskan bawang, potong halia, kunyit, dan cili padi mengikut nisbah daging tadi. 'blend'kan kesemua bahan tadi. masukkan ke dalam periuk berisi daging rebus. kemudian kacau. 5 minit kemudian masukkan santan berkadaran dengan tahap 'kelemakan' yang kita mahu. api perlahankan ke tahap yang paling kecil. seterusnya kacau.....

dan kacau.....

lupa nak tambah serai.....tambahkan, ketuk dulu

sambung mengacau.....

kacau lagi.....(bila nak habis)

dan kacau.....

terus mengacau....

sampai mendidih. mungkin mengambil masa setengah jam, bergantung kepada kuantiti. tujuannya tak nak bagi lemak santan naik. baru kick. sebelum ni saya rasa orang bujang buat masak lemak, pakat main buh ja ikut suka. lemaknya pun naik. tapi Abu Mus'ab kata "hang tak gheti"

*lelaki zaman sekarang bukannya multi-tasking sangat, tak mampu buat banyak kerja all at once, especially kat dapur. kalo dah jadi pengacau tu....haa, pengacau lah kamu.

baca macam senang. cubalah dulu. ini hanya ringkasan, saya tak masukkan perinciannya. belum praktikalnya lagi....menangis sambil memotong bawang. jangan tahu masak je tapi tak tahu mengemas. baru saya terasa susahnya memasak. mungkin sekadar memasak ala orang bujang memanglah senang. tapi nak dapat status masakkan 'melayu asli' tidaklah semudah itu. perlukan latihan. perlukan 'nilai' pada masakan. bukan sekadar isi perut bagi kenyang.

perhatikan, apa yang kamu makan. dari mana datangnya. bagaimana ia dimasak. terima kasihlah pada ibu dah ayah. kalau yang beli kedai, "tulaa...jangan duk bising kalau harga makan mahai sangat, bukan senang nak buat oi" kata Abi.

ini baru bab memasak. belum lagi bab mencari rezeki. belum lagi bab pergi ke pasar. belum lagi bab orang-orang yang menjual di pasar. apatah lagi kesusahan para petani.

tak termasuk lagi aspek-aspek di luar batas kemampuan manusia. air hujan yang digunakan untuk menyirami tanaman dan minuman ternakan. angin untuk membawa hujan. cahaya matahari untuk menghasilkan perbezaan tekanan udara. putaran bumi untuk memberi siang dan malam. kesemua ini dibawah perencanaan Allah s.w.t sebagai Rahmat kepada makhluk-maklhukNya. dari sebesar-besar ciptaan hingga ke sekecil dan sehalus tindakan menyuap nasi ke dalam mulut. belum kira 'peristalsis' dan 'digestion'. siapa yang membolehkan makanan itu menurun kerongkong tanpa tersedak? sungguh perancangan Al-Wakiil itu amat teliti. namun, 'qaliilam maa tasykuruun' - jarang sekali kita bersyukur

ingatlah dengan semangkuk nasi berlaukkan daging masak lemak cili padi sudah banyak yang boleh kita ambil pengajran.


perhatikanlah
falyan zhuril insaanu ilaa to'aamih
"
maka hendaklah manusia itu memperhatikan makanannya. Sesungguhnya Kami benar-benar telah mencurahkan air (dari langit), kemudian Kami belah bumi dengan sebaik-baiknya, lalu Kami tumbuhkan biji-bijian di bumi itu, anggur dan sayur-sayuran, zaitun dan kurma, kebun-kebun (yang) lebat, dan buah-buahan serta rumput-rumputan, untuk kesenanganmu dan untuk binatang-binatang ternakmu" ('Abasa 24-32)

*mungkin metod memasak tidak betul, tapi bukan itu yang hendak disampaikan. saya yakin ramai dikalangan pembaca jauh lebih hebat dalam bab memasak dan mungkin tidak sukar bagi anda untuk masak kelas A.... seandainya ada yang ingin mengajar saya satu resipi baru, menarik juge.... =)

2 comments:

Anonymous said...

salaam..

mungkin mus'ab perlukan org rumah utk
sedapkan lg masakkan...

tak gitu?

sikubesi said...

one day i will.....insyaAllah =)